Ε.ΚΑ.Σ.Κ. Plus +

Η Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης (Ε.ΚΑ.Σ.Κ.) είναι ο επιφορτισμένος από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αθλητικός φορέας για την διοργάνωση και την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και των αγώνων καλαθοσφαίρισης στην Κρήτη. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι ενεργό και αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της κοινωνίας της Κρήτης, του μεγαλύτερου και πολυπληθέστερου νησιού της Ελλάδος και του πέμπτου σε έκταση μεγαλύτερου της Μεσογείου. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Ε.ΚΑ.Σ.Κ., ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι μακριά από την κοινωνία και τα πάσης φύσεως προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Αντιθέτως, ο αθλητισμός αποτελεί ένα ευέλικτο και δυναμικό «όχημα» που μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές για τους ανθρώπους, το περιβάλλον, για ολόκληρο τον πλανήτη. Ειδικότερα στην εποχή μας, η ικανότητα αυτή του αθλητισμού για ανάπτυξη και ευημερία είναι πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.

Αντιλαμβανόμενη τη δυναμική του αθλητισμού να επιφέρει θετικές μεταβολές, η Ε.ΚΑ.Σ.Κ αποφάσισε να αναλάβει οργανωμένη και στοχευμένη δράση σχετικά με ζητήματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της αθλητικής δραστηριότητας και απασχολούν έντονα τόσο την τοπική όσο και την εθνική και παγκόσμια κοινωνία. Αυτή η ανάληψη δράσης λαμβάνει ειδικά υπόψιν την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους 17 επιμέρους στόχους της, που είναι το μονοπάτι για ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη.

Τούτων δοθέντων, η Ε.ΚΑ.Σ.Κ. αποφάσισε να ιδρύσει έναν ειδικό τομέα για την ανάπτυξη και την πρόοδο μέσα από τον αθλητισμό, ο οποίος θα ασχολείται με τις κοινωνικές, τις περιβαλλοντικές και όποιες άλλες συναφείς δράσεις της Ε.ΚΑ.Σ.Κ.. Ο νέος τομέας φέρει το όνομα «ΕΚΑΣΚ plus+», μέσω του οποίου υποδηλώνονται το θετικό πρόσημο και οι θετικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει η Ε.ΚΑ.Σ.Κ. με τις δράσεις της στην κοινωνία και στον κόσμο αυτό. Στο πλαίσιο, μάλιστα, του «ΕΚΑΣΚ plus+» συστάθηκε ειδική τετραμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ε.ΚΑ.ΣΚ, κ. Μαρκάκη Χαράλαμπο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Ανυφαντάκη Αποστόλο και κ. Κανάκη Μιχαήλ και από τον κ. Σταγάκη Ζαχαρία, ειδικό επιστημονικό συνεργάτη και σύμβουλο της Ε.ΚΑ.Σ.Κ.. Δράσεις σχετικά με το κλίμα, την καλή υγεία και ευημερία και την ισότητα των φύλων, (ήτοι στόχοι υπ’ αριθμόν 13, 3 και 5 της Ατζέντας του 2030) βρίσκονται ήδη προ των πυλών, έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό να μπορέσει το κρητικό μπάσκετ να βάλει το δικό του λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο.