Παρουσιάστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα ΕΚΑΣΚ plus+

Η παρουσίαση του τομέα κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων «ΕΚΑΣΚ PLUS+», πού υλοποιείται από την Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Creta Maris στη Xερσόνησο Ηρακλείου. Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Υφυπουργός Aθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γραμματέας της FIBA κ. Ανδρέας Ζαγκλής, ο Πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Βαγγέλης Λιόλιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Ξυλούρης.

Η ΕΚΑΣΚ είναι ο πρώτος αθλητικός φορέας της χώρας που συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία του ΟΗΕ «αθλητική δράση για τη κλιματική αλλαγή».

Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπουτσάκης και τους άξονες του σχεδίου περιβαλλοντικών ενεργειών της ΕΚΑΣΚ καθώς και το πλαίσιο δράσης για τον αθλητισμό και το κλίμα ανέλυσαν ο Αναπληρωτής  Γενικός γραμματέας κ. Απόστολος Ανυφαντάκης και ο επιστημονικός συνεργάτης, δικηγόρος, ΜΔΕ ποινικού δικαίου Ζαχαρίας Σταγάκης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ κ. Μπάμπης Μαρκάκης καλωσόρισε τους παριστάμενους και ζήτησε τη στήριξη τους στις πρωτοβουλίες της Ένωσης που έχουν στόχο να διευρύνουν την παρουσία του μπάσκετ, σε πολλούς τομείς τις διαπαιδαγώγησης της νεολαίας.

Χαιρετισμός Υφυπουργού Αθλητισμού – Αυγενάκη Λευτέρη

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε:

«Χαιρετίζω τη Συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί η Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης (ΕΚΑΣΚ), αναφορικά με την αξιέπαινη και πρωτοποριακή κίνησή της, να ενταχθεί στην παγκόσμια Σύμβαση-Πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, διότι με την πρωτοβουλία σας αυτή δείχνετε τον δρόμο σε όλη την αθλητική οικογένεια. Στέλνετε ένα σπουδαίο μήνυμα, ότι ο αθλητισμός δεν περνά μόνο μηνύματα κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αλλά μπορεί να επιδράσει θετικά και στα θέματα περιβάλλοντος.

Και η ΕΚΑΣΚ, ως ο πρώτος ελληνικός αθλητικός φορέας που συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία «Αθλητική Δράση για το Κλίμα», δημιουργεί μια εξαιρετική προοπτική, ώστε ο ελληνικός αθλητισμός να βάλει ένα λιθαράκι στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Με δράσεις υποστήριξης της βιώσιμης και υπεύθυνης κατανάλωσης, στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κλιματικές δράσεις και στη μείωση της συνολικής επίπτωσης του αθλητισμού στο κλίμα.

Στις βασικές αρχές δηλαδή που κατοχυρώνονται στο Πλαίσιο και στους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό που ήδη η ΕΚΑΣΚ κινείται στην υλοποίηση των αρχών αυτών, με τη σύσταση ειδικής επιτροπής περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσεων, με τίτλο «ΕΚΑΣΚ PLUS+».

Στο Υφυπουργείο Αθλητισμού ήδη εναρμονίζουμε στρατηγικούς μας στόχους με την πράσινη ανάπτυξη.

Στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, για να πετύχουμε τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

Ενδεικτικά, σε συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών μας με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών, η λειτουργία του οποίου κόστιζε περισσότερο από 4 εκ. ευρώ ετησίως.

Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του ΟΑΚΑ ήδη εγκρίθηκαν, μαζί με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο έργων για χρηματοδότηση 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.

Στο ίδιο πλαίσιο προγραμματίσαμε έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων Εθνικών Αθλητικών μας Κέντρων, μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ.

Με την ίδια φιλοσοφία κινούμαστε και στον τομέα της εξωστρέφειας και της υλοποίησης αθλητικών διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, για το οποίο είμαστε περήφανοι, είναι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου απένειμε στη διοργάνωση Πιστοποίηση 2 Αστέρων, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής πιστοποίησης, το οποίο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει. 

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιήσαμε, μέσα από το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχει ως στόχο να δώσει το παράδειγμα για την πιο φιλική προς το περιβάλλον διοργάνωση αθλητικών γεγονότων στη χώρα μας.

Κάτι αντίστοιχο θα επιδιώξουμε να πετύχουμε και στη διοργάνωση που μόλις προχτές αναλάβαμε επίσημα ως χώρα, τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους αγώνες για το 2023. Με τουλάχιστον 13 αθλήματα παραλίας και θάλασσας. Με 1.500 και πλέον αθλητές, από 26 διαφορετικές χώρες της Μεσογείου

Κυρίες και κύριοι,

ο κίνδυνος που προκαλεί η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση αυξάνεται ραγδαία. Χρειάζεται εντατικοποίηση της κοινής προσπάθειας που γίνεται για τον περιορισμό του προβλήματος. Και ο αθλητισμός πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής.

Ο αθλητισμός και εν προκειμένω το μπάσκετ, έχει τη δύναμη να ενώσει λαούς, να περάσει κοινωνικά μηνύματα να πετύχουμε στόχους ισχυρούς με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας.

Εμείς επικροτούμε ανοιχτά την πρωτοβουλία σας. Είμαστε διαθέσιμοι για συνεργασία σε ότι συμβάλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της αθλητικής οικογένειας. Και προσωπικά καλώ και τους υπόλοιπους αθλητικούς φορείς της χώρας μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Χαιρετισμός Γραμματέα FIBA- Ζαγκλή Ανδρέα

Ο γραμματέας της FIBA κ. Ζαγκλής Ανδρέας χαιρετίζοντας τη παρουσίαση χειροκρότησε τη πρωτοβουλία της ΕΚΑΣΚ και τόνισε ότι η FIBA θα σταθεί στο πλευρό της προσπάθειας καθετοποίησης αυτών των δράσεων ενώ προέτρεψε την πολιτεία και την ΕΟΚ να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας σε όλη τη χώρα. Ο κ. Ζαγκλής μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία της FIBA με την ΕΟΚ και την ΕΚΑΣΚ, που είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση 2 παγκοσμίων και ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μέσα σε 6 χρόνια, κάτι που δεν έχει προηγούμενο!

Χαιρετισμός Προέδρου ΕΟΚ-  Βαγγέλη Λιόλιου

Το μπάσκετ δεν είναι μόνο καλάθια τόνισε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Βαγγέλης Λιόλιος. Το μπάσκετ απευθύνεται σε όλους τους τομείς δράσης της κοινωνίας, παρεμβαίνει και δίνει δυναμικά το παρόν “χαίρομαι που η πρώτη παρουσία μου ως πρόεδρος στη Κρήτη συνδέεται με μια κίνηση προσέγγισης ευρύτερα της κοινωνίας και νιώθω δίπλα υπερήφανος που δίνουμε το παρόν με τέτοιες ενέργειες. Στο μυαλό μας είναι κάθε παιδί μέσω του αθλητισμού να γίνει υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος πολίτης και να αντιληφθεί ότι αθλητισμός σημαίνει σεβασμός.

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη- Νίκου Ξυλούρη

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ξυλούρης μετέφερε το χαιρετισμό του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και τόνισε ότι η περιφέρεια βρίσκεται πάντα δίπλα στον αθλητισμό, θα στηρίξει τη πρωτοβουλία και θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία σε όλους τους τομείς δράσης.